De Fundamentals opleiding is bedoeld voor duikers met ervaring die willen instromen binnen de GUE organisatie. Deze cursus is bij uitstek geschikt om je huidige kennis en kunde te perfectioneren en kennis te maken met GUE als organisatie. Je kunt kiezen of je Fundamentals ‘recreatief’ of ‘technisch’ wilt doen. Wil je technisch- of grotduiken bij GUE dan is fundamentals met een ‘tech rating’ een vereiste.

De cursus bestaat uit vier dagen training gericht op de basis; houding/ligging, vinslagen, duiken in teamverband, gasdelen en opstijgingen. De eerste dag bestaat voornamelijk uit theorie, workshops en een zwemtest. De andere drie dagen lig je veel in het water, afgewisseld met ‘field drills’ en video debriefings.

Het is ook mogelijk om deze opleiding in twee delen te splitsen; level 1 en level 2. Vind je de opleiding te intensief of lukt het niet om vier dagen te plannen dan is dit wellicht een goede oplossing.

Voor deelnemers die al gecertificeerd zijn om naar 30 meter te duiken is het mogelijk om de extra module ‘Triox’ te volgen. Deze dag krijg je aanvullende uitleg over de voordelen van helium in combinatie met duiken tot 30 meter diepte en je maakt twee ervaringsduiken met trimix 30/30. Het gebruik van helium geeft een veel lagere narcose en zal zeker bij inspannende diepe duiken met een hoge taakbelasting veel meer rust en plezier geven. Heb je nog geen brevet voor 30 meter of heb je al Fundamentals gedaan dan is de Triox Primer ook later te volgen en zal dan bestaan uit twee dagen waarin je in totaal vier duiken maakt.

De cursus wordt gegeven door instructeur Sander Evering.